Otapanje snega i leda iz oluka


Otapanje snega i leda iz olučnih horizontala i vertikala predstavlja način na koji možete rešiti probleme tj. sprečiti prodiranje leda u tavanske prostore, a samim time i u stanove tj. poslovne prostorije.

slider3

U zimskim mesecima usled toplotnih gubitaka iz grejanih prostorija dolazi do otapanja snega sa krova i to u nižim zonama koje su bliže krovu. Na taj način otopljena voda se sliva niz krov i dolazi do hladne zone (oluka) gde mrzne i stvara ledeni čep koji onemogućava da nove količine vode budu prihvaćene. Usled toga nove količine vode stvaraju nove količine leda koji počinje da se podvlači pod krovne pokricače (crep, lim, tegola…) i ulazi u tavanske prostorije ili kaplame gde ponovo dolazi u topliju zonu počinje polako da se otapa usled grejanja prostorija ili povećanja spoljašnje temperature i na taj način otopljena voda ulazi u stanbene ili poslovne prostorije nanoseći veliku materijalnu štetu Vašim zidovima, nameštaju, opremi.

Drugi bitan razlog tj. opasnost jeste stvaranje ledenica. Ledenice se trvaraju obično na samim vertikalama oluka, ali nije retko da nastanu i na horizontalnim delovima oluka. Vremenom mogu da postanu jako velike i veoma teške i da dovedu do odvaljivanja samog oluka, delova fasade i da prilikom pada naprave velike štete na okolnim objektima ili vozilima. Najgora šteta koja ovom prilikom može nastati jeste povređivanje, pa čak i gubitak ljudskih života na koje bi ledenica pala.

Ugradnjom električnih grejnih kablova u Vaše olučne sisteme obezbeđujete otapanje snega i leda iz njih, čineći ih prohodnim i spremnim za prijem vode usled otapanja snega ili leda sa krova. Sva otopljena voda će kroz otopljene horizontale i vertikale oteći i neće biti prilike za njeno leđenje u bilo kom delu okuka, a samim time nećete doleziti do stvaranja leda i eventualnih šteta.

Grejni kablovi koji se koriste za ovu namenu su obavezno UV otporni i u rasponu snaga od 20W/m do 28W/m grejnog kabla. Grejni kablovi se u olučne horizontale i vertikale postavljaju minimalno dvo linijski (za standardnu širinu oluka do 12cm), na ovaj način se obezbeđuje dovoljna snaga po dužnom metru oluka koja je min 40W/m. Kod sistema koji imaju široke horizontale moguće je ići i sa većim brojem linija.

olukpr